Pies ten to jedyny przedstawiciel płochaczy na naszym kontynencie (wyłączając Wielką Brytanię). Jest to pies myśliwski używany głównie do wypłaszania ptactwa wodnego i lądowego. Szpera, buszuje i dobrze aportuje zarówno na lądzie (głównie w lesie), jak i w wodzie. W łowiectwie ma zastosowanie podobne jak coker spaniel. Dzięki swej wszechstronności jest szczególnie ceniony przez służbę leśną. Jako posokowiec doskonale trzyma się tropu, głośno szczekając podczas pogoni. Łatwo się uczy, jest nadzwyczaj cięty na drapieżniki. Istnieje zasadnicza różnica we wzroście samca i samicy (samica 40 — 45 cm, samiec 45 — 55 cm).